Hakkımızda
Derneğimizin amacı tarihi ve bir dostluğa dayanan Türk Fransız Kültürel ve Sosyal ilişkilerini geliştirmektir.
Görevimiz
Biz kimiz ?
Dernek tüm çalışmalarını Fransızcayı yaşatmak üzere, Fransız Dili’nde gerçekleştirmektedir. Fransızca sevgi dilidir, aşk dilidir. Fransızca şarkı dilidir, müzik gibidir. Enternasyonal dil olduğu gibi dünya dilleri arasındaki birinci yerini tekrar almalıdır.

Başkanın Mesajı

Derneğimiz, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, iki ülke arasında kültürel ve sosyal alanda, daha yakın bağların geliştirilmesi amacıyla, 1949 yılından itibaren emekleri geçen tüm üyelerimizi saygı ve minnetle anarken, hayattaki tüm üyelerimize sevgi ve saygılarımla sağlıklı mutlu bir yaşam diliyorum.
Ayhan Köksal
Yönetim Kurulu

Ayhan Köksal
Yönetim Kurulu Başkanı

Cem Murat Sofuoğlu
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Catherine Filosovoff
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Derya Şensoy
Dernek Saymanı

Tülay Helvacı
Genel Sekreter

Lütfü Ertuğrul Yeşilaltay
Yönetim Kurulu Üyesi

Nilgün Munoğlu
Yönetim Kurulu Üyesi

Zeynep Tuncer
Yönetim Kurulu Üyesi

Yaprak Türkan Taş
Yönetim Kurulu Üyesi
Tüm Yönetim Kurulu Başkanları 1949-2024














TFKD Kurucuları
Türk Fransız Kültür Derneği kuruluşuna Fransız ve Türk değerli kişilerle karar verilir. Bu kişilerin kuruluş tarihindeki sıfatları şöyledir:
Fransız vatandaşları: general-ordinaryüs profesör-büyükelçilik müşaviri- banka genel müdürü- sigortalar genel müdürleri -Fransız okulları müdürleri gibi Türk vatandaşları: iki başbakan- üç bakan (Milli Eğitim-Ticaret-Bayındırlık )-meclis başkanı, milletvekilleri-büyükelçiler-başkonsoloslar-belediye başkanları, üniversite profesörleri-lise müdürleri-edebiyatçılar-lise öğretmenleri-bankacılar-bakan müşavirleri-hukukçular-doktorlar-mühendisler gibi Türk Fransız Kültür Derneği Kurucu ve Daimi Şeref Başkanı Reşit Saffet Atabinen 28 Aralık 1949 yılında ilgili makamlara verdiği dilekçe ile Derneği başlatmıştır.
Kurucuların isimleri şunlardır:
- Reşit Saffet ATABİNEN - Diplomat, Siyaset adamı, entelektüel Türk aydını (T.C.)
- Augusto SARROU - Fransız General (Fr.)
- Burhanettin SEZERAR - Teknik Üniversite Profesör (T.C.)
- Bahattin Lütfü VARNALI - Üroloji Profesörü (T.C.)
- Osman Nurettin ONUR - Bakteriyoloji Profesörü, İstanbul Hıfz-ı sıhha Müdürü (T.C.)
- Jean BERTRAND - Fransız Saint Benoit Koleji Müdürü (Fr.)
- Enver HOTİN - Dış İşleri Bakanlığı Siyasi Müşaviri (T.C.)
- Nejat KENT - Yüksek Ticaret Mektebi Profesörü, Bankacı (T.C.)
- Camille BERGAEUD - Fransız Büyükelçilik Müşaviri, GS Lisesi Öğretmeni (Fr.)
- Charles CROZAT - İst. Üniversitesi Hukuk Ordinaryüs Profesörü (Fr.)
- Garelli PHILIPPE - Fransız Osmanlı Bankası Genel Müdürü (Fr.)
- Emin ERKUL - Operatör Doktor, Eski Belediye Başkanı (T.C.)
- Ziyaettin Fahri FINDIKOĞLU - İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Dekanı (T.C.)
- Ahmet Samim GÖNENSAY - İstanbul Hukuk Fakültesi Ordinaryüs Profesörü (T.C.)
- Lutfi DEMİRHAN - Tabib, Avukat (T.C.)
- Celal ÖGET - Galatasaray Lisesi Öğretmeni (T.C.)
- OLIVIER - Fransız Saint Joseph Koleji Müdürü (Fr.)
- DE LAVERNETTE - Fransız Selanik Bankası Genel Müdürü (Fr.)
- MATLINGER - Fransız İttihat-ı milli ve Union (Birleşik) sigorta şirketleri Genel Başkanı (Fr.)
- Nebil SÜREYYA - Paris Başkonsolosu (T.C.)
- Mahmut Nedim GÜNDÜZALP - Eski Ticaret Bakanı, Edirne Milletvekili (T.C.)
- Abdullah Şinasi HİSAR - Edip (T.C.)
- Hamdullah Suphi TANRIÖVER - Eski Bakan, Büyükelçi, Milletvekili, Yazar (T.C.)
- Burhanettin BERKEN - İst. Teknik Üniversitesi Ordinaryüs Profesörü (T.C.)
- Behçet GÜÇER - Galatasaray Lisesi Müdürü (T.C.)
- Nihat Reşat BELGER - İstanbul Tıp Fakültesi Ordinaryüs Profesörü, Doktor, Milletvekili (T.C.)
- Ahmet Hamdi TANPINAR - Edebiyat Fakültesi Profesörü, Yazar (T.C.)
- Hasan SAKA - - Eski Başbakan, Milletvekili (T.C.)
- İsmail Nihat ERİM - Eski Başbakan, Milletvekili (T.C.)
- Tahsin BANGUOĞLU - Eski Milli Eğitim Bakanı, Milletvekili (T.C.)
- Behiç ERKİN -Eski Bakan, Paris Büyükelçisi (T.C.)
- Ali Fuat CEBESOY - General, TBMM Eski Başkanı, Milletvekili (T.C.)
Reşit Saffet ATABİNEN (1884-1965 / İstanbul)
Paris Siyasî İlimler (Ecole Libre De Sciences Politiques) mezunudur. Tütün Rejisi Komiserlik Kalemi Mütercimliği, Lemond Herald Gazetesi Başyazarlığı, Sadrazam Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa'nın Husûsî Kalem Müdürlüğü, Bâb-ı Âlî Yazı İşleri Hariciye Kalemliği, Türkiye-Romanya Karma Komisyonu Baskâtipliği, Bükreş Sefareti Baskâtipliği, Washington, Madrit ve Tahran Sefaretleri Baskâtiplikleri, Büyükelçilik Müsteşarlığı, Maliye Husûsî Kalem müdürlüğü, Edirne kurtuluş Heyeti Reisliği, Şura-yı Devlet Tanzimat Dairesi Üyeliği, Lozan Barış Konferansı Türk Murahhas Heyeti Genel Sekreterliği, Memaliki Şarkiye Fransız Bankası Müşavirliği, Anadolu Bağdat Demiryolları Meclisi Başkan Yardımcılığı, Hudut Sıhhiye Tavsiye Komisyonu Üyeliği, Cenevre Uluslararası İktisat Konferansı Müşavirliği, TBMM III. ve IV. Dönem Kocaeli Milletvekilliği, III. Dönem Türk Ocakları Hars Heyeti Genel Sekreterliği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Kuruculuğu ve başkanlığı, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi başkanlığı, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Kurucu Üyeliği yapmıştırTürk yazarı ve tarihçisi (İstanbul 1884-1965).
Türk yazarı ve tarihçisi (İstanbul 1884-1965) İmparatorluk saray orkestrası Şefi ve Baş flütçüsü Saffet Beyin oğludur. 1900’de Kadıköy Saint-Joseph lisesini ve 1902 yılında da Paris Siyasal Bilgiler fakültesini bitirdi. Tekel’de tercümanlık, Levant Herald gazetesinde yazarlık yaptı (1902). Bükreş, Washington, Madrid, Tahran büyükelçiliklerinde başkâtip ve müsteşar olarak görevlendirildi (1906). Maliye vekâleti özel kalem müdürü (1912). Şûrayı Devlet üyesi (1917), Lozan konferansı genel kâtibi (1922), Memalik-i Şarkiye Fransız Bankası müşaviri oldu (1923). Fransızcayı bir Fransız’dan daha iyi bilen, İngiliz dilini de bildiğinden Batıya Türkiye’yi tanıtma amaçlı konferanslar vermiş, yabancı dillerde sayısız kitaplar, makaleler v.b. eserler veren Atabinen Fransız hükümetinin “Prix de la Langue Française “ ve “Officier de la Légion d’Honneur” ödüllerine layık görülmüştür.
1927-1932 yıllan arasında iki kere milletvekili seçildi. İstanbul ve Paris’te yayınlanan bazı gazetelerde çalıştı. Türk Turing Otomobil Kulübünü kurdu ve başkanlığını yaptı. Harf inkılâbına paralel olarak rakam inkılâbını 24 Mayıs 1928 tarihli önergesiyle kabul ettirdi. Economist d’Orient adlı dergiyi çıkardı. Fransızca yazılmış bazı eserleri, Türkçe çeşitli broşürleri ile Osmanlı Tarihi Mali Dersleri (İstanbul TFKD ilk Kurucusu ve Daimi Şeref Başkanıdır.
General Auguste SARROU (1874-1968 / Patras-Yunanistan)
1874 tarihinde Patras (Yunanistan)’da doğmuştur.
[Hérault’lu] eski bir fabrikatör ailesine mensuptur.
İstanbul’da Saint-Benoît kolejinden mezun olarak 20 yaşında orduya girmiş
1904 senesinden 1914 senesine kadar Makedonya, Trakya ve Anadolu’da
Osmanlı jandarmasının reorganizasyon memur heyetlerinde bulunmuştur.
1.Dünya harbine katılmış ve ağır yaralanmıştır. General Foulon’un muavini olarak Türkiye’ye avdet etmiştir. Badehu, Ankara ihtilafı esnasında Franklin-Bouillon’un muavini olmuş ve Mudanya mütareke görüşmelerine iştirak etmiştir. 1921 senesinde kaymakam rütbesiyle İstanbul Fransız Büyükelçiliği Ataşe Militerliğine tayin edilmiş ve 1925’te Miralay olmuştur. Officier de la Légion d’Honneur, Croix de Guerre avec 2 palmes, Saint- Saveur, Mecidiye Liyakat madalyaların sahibidir. Officier d’Académie unvanına haizdir. Auguste Sarrou’nun Türkiye ile ilgili yayımlanmış iki kitabı vardır:
Sarrou, Hector-Marie Auguste, [La] Jeune-Turquie et la Révolution,
Paris, Berger-Levrault, 1912 (VII-268 p., cartes)
[A. Sarrou] Le Capitaine Sarrou, un officier français au service de
l'Empire Ottoman: Dix ans de séjour en Turquie ou la Réorganisation de la
Gendarmerie Ottomane, 1904 –1914, İstanbul, Les Éditions Isis, İstanbul, 2002
TFKD ilk Kurucu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığında bulunmuştur.
Burhanettin SEZERAR (1886-1953 / İstanbul)
İstanbul’u Aydınlatan Adam 1886 yılında İstanbul’da doğmuştur. Galatasaray Sultanisi’ni (Lisesi)bitirdikten sonra Fransa’ya giderek Sorbonne Üniversitesi’nden 1911 yılında lisans diplomasını ve Paris Yüksek Elektrik Mühendis Mektebi ile Paris Yüksek Telsiz, Telgraf Mektebinden 1912 yılında diploma almıştır. 1915 yılında İstanbul Üniversitesi profesörlüğüne terfi etmiştir; bu arada1917 yılında ek görev alarak Kalite Mühendisliği, daha sonra Üsküdar-Kısıklı Tramvay hattı Elektrik Baş Mühendisliği, Vakıflar Bakanlığı Elektrik, Aydınlatma ve Tramvay Mühendisliklerinde bulunmuştur.
1925 yılında üniversitedeki görevine ek olarak Yüksek Mühendislik Okulu Elektrik Profesörlüğüne atanmıştır. 1944 yılında İstanbul Yüksek Mühendis Okulu’nun “İstanbul Teknik Üniversitesi” haline getirilmesi ile Elektrik Fakültesi’ne dönüşmüştür. Sezerar Yüksek Mühendis Mektebinin Elektrik Şubesinde verilen birçok dersi yüklenmiş, Elektro-Mekanik, Elektrik-Muhabere ve Elektrik şubelerinin başkanlığını yürütmüştür. Sezerar Cumhuriyet devrinde birçok şehir ve kasabanın elektrik projelerini yapmış ve tesis etmiştir. Üsküdar Tramvayları, Adapazarı elektrik tesisatı, Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul’daki camilerin hemen hemen hepsinin elektriğe kavuşması Sezerar’ın sayesindedir.
TFKD ilk Kurucu Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Bahattin Lütfi VARNALI
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim dalı Profesörlerindendir. İlk Üroloji Ünitesi 1908 yılında Haydarpaşa Kliniği bünyesinde Operatör merhum Cemil Topuzlu Paşa tarafından kurulur. Bahattin Lütfi asistan olarak servisin başına getirilen Pappas lakaplı doçentin yanında göreve başlar. Fransız Askeri hekim operatör doktor M.Decumont ile bir süre çalışan Varnalı 23 Ocak 1933 yılında 13 ürolog arkadaşı ile Türk Üroloji Cemiyetini kurmuştur.1936-39 yılları ile daha sonra 1953-57 yılları arası dernek başkanlığı yapmıştır.
TFKD ilk Kurucu Yönetim Kurulu Genel Sekreteri olarak görev yapmıştır.
Osman Nurettin ONUR (1896-1975)
Bakteriyolog Profesör Osman Nurettin Onur Türk Microbiyoloji cemiyetinin ilk kurucu yöneticilerinden ve başkanlarındandır.
TFKD ilk Kurucu Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Jean BERTRAND
Saint Benoit Koleji Direktörü olarak 1949-55 ve 1964-73 yılları arasında görev yapmıştır.
TFKD Kurucu Yönetim Kurulu üyelerinden ve Yönetim Kurulu ilk Sekreteridir.
Enver HOTİN
Dış İşleri vekaleti siyasi müşavirliği görevini yapmıştır.
TFKD KurucuYönetim Kurulu üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarındandır.
Nejat KENT
İş Bankası müdürlerinden Yüksek Ticaret Mektebi Profesörlerindendir.
TFKD Kurucu Yönetim Kurulu üyelerinden ilk Yönetim Kurulu Veznedarlık görevinde bulunmuştur.
Camille BERGEAU
Fransız Büyükelçiliği Müşavirlerinden ve Galatasaray Lisesi öğretmenlerindendir.
TFKD Kurucu Yönetim Kurulu üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Charles CROZAT (1897- 1952)
Fransanın Turenne şehrinde 1897 yılında doğmuştur. Toulouse Hukuk Fakültesini bitirerek doktorasını vermiştir. İstanbul Üniversitesine Umumi Amme Hukuku dersi için Fransa’dan bir öğretim üyesi getirtilmek istenince Fransız Hükümeti tarafından Charles Crozat aday gösterilmiştir. Üniversite kurulu kabul kararı almış ve Charles Crozat ile Paris Büyükelçimiz Fethi Okyar tarafından 1926 yılında sözleşme imzalanmıştır. Bu sözleşme devamlı yenilenmiş ve Crozat ‘ın kendi arzusu üzerine 1959 da sonlandırılmıştır. Charles Crozat böylece kesintisiz 43 yıl ögretim üyelği yaparak Fransa’ya dönmüştür.
Cumhuriyet Döneminde yetişen hukukçuların hepsine hocalık yapmıştır. Umumi Amme Hukuku profesörlerinden Ordinaryüs Prof.Cemil Bilsel milletvekili seçilerek fakülteden ayrılmış, yerine ve kürsü başkanlığına Ordinaryüs Prof.Charles Crozat geçmiştir. Umumi Amme Hukuku ve Devletler Umumi Hukuku üzerine kitapları ve sayısız inceleme ve makalesi vardır.
Charles Crozat TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Pilippe GARELLİ
Osmanlı Bankası Müdürlerindendir. İstanbul‘da 1969 yılında vefat etmiş ve Feriköy Katolik Mezarlığına defnedilmiştir.
TFKD kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Emin ERKUL (1881-1964)
Mehmet Emin Erkul 1881 gününde Yunanistan’ın Grebene ilçesinde doğmuştur.1905 yılında Askeri Tıbbiye ’den mezun olarak 1910 ‘da okul masraflarını ödeyerek askerlikten istifa etmiştir. Osmanlı Devletinin Afyonkarahisar ve Konya’da ilk hastanelerini kurmuştur. 1913 yılında Bursa Sağlık Müdürü,1917 Bursa Guraba Hastanesi Baş Hekimliği ve cerrahi şefliğine atanmıştır. Bursa Kızılay Başkanı, Belediye Başkan vekilliği, TBMM 1.dönem Bursa Milletvekilliği yapmıştır.1924-26 arası İstanbul Belediye Başkanı olmuştur.1934 ‘de ABD Askeri Cerrahlar Derneği üyesi seçildi.1943 Türk Satranç Kulübü kurucusu idi. Kırmızı Yeşil İstiklal Madalyası sahibi Operatör Doktor Emin Erkul 1964 ‘te İstanbul’da vefat etmiştir.
TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Ziyaettin Fahri FINDIKOĞLU (1901-1974 )
1901 yılında Tortum yakınlarındaki Öşkvank, yeni ismiyle Çamlı Yamaç[1], (bugün Uzundere'ye bağlı) yerde doğmuştur. Asıl adı Ahmet Halil’dir. Fındıkoğluları ailesindendir. Babasının memuriyeti ve Doğu Anadolu’da o yıllarda savaş ve göç olayları sebebiyle Ziyaeddin Fahri’nin çocukluğu sürekli yer değiştirmeler içinde geçmiştir.
Fındıkoğlu, babasının memuriyeti sebebiyle ilk öğrenimini Erzincan ve Hakkari'de yapmıştır. Malatya İdadisinden (ilkokul) sonra Kayseri Sultani (Lise)sinde başladığı öğrenimine İstanbul Gelenbevi Sultanisinde devam etmiştir. Gelenbevi Lisesinin 10. sınıfında okumakta iken daha büyük yaştaki sınıf arkadaşlarının askere alınması sonucu sınıfta kendisi ile birlikte iki arkadaşı kalmıştır. Okul idaresi üç çocuk için sınıfı eğitim faaliyetine devam edemeyeceği gerekçesiyle sınıfı kapatır. O sıralarda Ziyaeddin Fahri, Posta-Telgraf Mektebinin sınavla öğrenci aldığını öğrenir. Vilayetler için posta müdürü yetiştiren bu okulun sınavlarına girer ve kazanır. 1922 yılında Posta –Telgraf Mektebini bitiren Ziyaeddin Fahri, aynı yıl "Galatasaray Postahanesi’nde" görev alır. Ayrıca Ziyaeddin Fahri Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Felsefe öğrenimine başlar. Geceleri postanede çalışıp gündüzleri fakülteye devam ederek buradan 1924 yılında mezun olur. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonra postanedeki görevinden ayrılarak Erzurum Lisesi Felsefe Öğretmenliğine atanır(1924).
Bir süre aynı okulda Fransızca Öğretmenliği de yapan Fındıkoğlu 1925 yılı Ekim ayında Sivas Lisesi Felsefe ve Sosyoloji Öğretmenliğine atanır. Ziyaeddin Fahri 1926 Eylül’ünden sonra da Ankara Erkek Lisesi ve Ankara Kız Lisesi’nde felsefe, sosyoloji ve edebiyat öğretmenliği yapar. 1930 yılı başında doktora yaptırmak üzere yurt dışına gönderilecek bir öğrencinin seçimi için yapılan sınavda başarılı olarak Strasbourg Üniversitesi’ne gönderilir. Türkiye’deki lisans öğrenimi geçersiz sayıldığı için Strasbourg Üniversitesinde ikinci felsefe lisansına başlar ve 1933 yılında bu bölümden mezun olur. Fındıkoğlu, daha sonra 23 Ekim 1933 tarihinde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Sosyoloji ve Ahlak Doçentliğine atanır. Bu göreve kısa bir süre devam ettikten sonra Strasbourg’a dönerek hazırlamakta olduğu doktora tezi üzerine çalışmaya koyulur. Ziya Gökalp üzerine olan doktora tezini 1935 yılında tamamlayan Ziyaeddin Fahri, 1936 yılında doktor unvanı ile İstanbul Üniversitesi doçentlik görevine döner.
1937 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji ve Komün Bilgisi Doçentliğine atanan Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, bu görevini sürdürürken bir taraftan da Prof. Dr. Gerhard Kessler’in tercüme işleriyle uğraşır. 1941 yılında profesör olan Fındıkoğlu, 1944’te İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji ve Sosyal Siyaset kürsüsüne geçer. Ayrıca Fındıkoğlu 1947-1949 yılları arasında İktisat Fakültesi Dekanlığı görevinde bulunur. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu 1958 yılında da Ordinaryüs Profesör unvanını alır. 6 Haziran 1973 tarihinde emekli oluncaya kadar bulunduğu fakültede kürsü başkanlığını sürdürür.1971 yılında aşırı yorgunluk nedeniyle geçirdiği kriz sonucu bilimsel çalışmalarına ara vermek zorunda kalır. Fındıkoğlu, 1974 yılında vefat etmiştir.
TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Samim GÖNENSAY
İstanbul Hukuk Fakültesi Borçlar Hukuku Ordinaryüs Profesörü Samim Gönensay Bölüm başkanlığı yapmıştır.
TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Lütfi DEMİRHAN
Tabip olan Lütfi Demirhan aynı zamanda Avukat olarak Fransa’da yaşamıştır.
TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Celal ÖGET
Galatasaray Lisesi öğretmenlerindendir.
TFKD Kurucu Meclis üyelerinden ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
OLİVİER
Sen Josef Lisesi müdürlerindendir .
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
DE LAVERNETTE
Selanik Bankası Genel Müdürlerindendir.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
MATLİNGER
Fransız sermayeli İttihadı Milli Unyon Şirketleri murahhas azasıdır.
TFKD kurucularından, ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Nebil SÜREYYA
Dış İşleri Bakanlığı Paris Başkonsolosudur.
TFKD kurucularından ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Mahmut Nedim GÜNDÜZALP (1892-1989 /Silistre-Bulgaristan)
Bulgaristan Silistre ili Totrakan 1892 doğumludur. Hukuk fakültesi Ordinaryüs Profesörlerindendir. Gümrük Tekel Bakanlığı müsteşarlığı, 7. ve 8. Dönem Edirne milletvekili, 1. Hasan Saka hükümetinde Ticaret Bakanlığı yapmıştır.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Abdullah Şinasi HİSAR (1883-1963 / İstanbul )
1883'te İstanbul'da doğdu. 3 Mayıs 1963'te
Çocukluğu Rumelihisarı, Büyükada ve Çamlıca'daki konaklarda geçti. Mürebbiyelerinden Fransızca öğrendi. Tevfik Fikret'ten Türkçe dersleri aldı. 1905'te Mekteb-i Sultani'yi (Galatasaray Lisesi) bitirdi. 1905-1908 arasında Paris'te Siyasal Bilgiler Yüksekokulu'nda öğrenim gördü. Jön Türk hareketine katıldı. 2'nci Meşrutiyet'in ilanından sonra İstanbul'a döndü. 1909'da bir Fransız şirketine memur olarak girdi. 1924'te Reji İdaresi'nde çalışmaya başladı. Balkan Birliği Cemiyeti Genel Sekreterliği yaptı. 1945'te Uluslararası Barış Kongresi'ne katılmak üzere ABD'ye gitti.
"Dergâh" dergisinde "Kitaplar ve Muharrirler" başlığıyla yazdığı eleştirilerle adını duyurdu. Yarın, İleri ve Medeniyet dergilerinde şiirleri, eleştirileri yayınlandı. Cumhuriyet'ten sonra Ağaç, Türk Yurdu, Ülkü ve Varlık dergileriyle, Milliyet ve Dünya gazetelerinde yazdı. İlk romanı "Fahim Bey ve Biz" 1942 Cumhuriyet Halk Partisi yarışmasında üçüncülük ödülü aldı. Romanlarında Rumelihisarı, Büyükada, Çamlıca üçgeninde varlıklı, gününü gün eden, sorunsuz insanların yaşamlarını yansıttı. Fransız edebiyatçılardan etkilendi. Eserlerinde şiirsel bir dil ve özgün bir teknik kullandı.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Hamdullah Suphi TANRIÖVER (1885-1966/ İstanbul)
Çerkez asıllı Türk Edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Daha çok mütareke döneminde ve cumhuriyetin ilk yıllarında yaptığı coşkulu konuşmalarıyla tanınan siyaset adamı, şair ve yazardır.
Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Meclis'te yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle “milli hatip” ve “cumhuriyet hatibi” olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Önce Fecri Ati Topluluğu içinde, daha sonra millî Edebiyat toplulukları içinde yer aldı. Zamanla siyasi kimliği, şair ve yazar kimliğinin önüne geçti. Son Osmanlı Büyük Millet Meclisinde ve I., II., III., VII., VIII., IX. dönem TBMM'de milletvekilli olarak bulundu. İki defa Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Türk Ocakları başkanlığında bulundu. Türk Ocakları'nın kapatılmasından sonra 13 yıl Bükreş'te Büyükelçilik görevinde bulundu. Yurda geri döndüğünde Türk Ocakları'nı tekrar kurdu; ismi, aralıklarla toplam 34 yıl başkanlık etti.
Çocukluğu yoğun bir kültür ortamında geçti. Yetiştiği konak, divan edebiyatının son şairlerinin sık sık bir araya geldikleri bir toplantı yeri gibiydi. İlk şiirlerini amcası Sami Paşazade Sezai Bey'in Paris'te çıkardığı Şura-ı Ümmet gazetesinde imzasını amcasından saklayarak yayımladı.
İstanbul Dürbün, Âmâ, Hasat, Hordebin, Keçiboynuzu, Münekkit, Sermuharrir, Sivrisinek, Toplu İğne, Yatmaz gibi imzalar kullandı. II. Abdülhamid’in iradesiyle parasız yatılı olarak Mekteb-i Sultani'de (Galatasaray Lisesi) öğrenim gördü. Okuldan 1904"te mezun oldu ve meslek olarak öğretmenliği seçti. 1909'da Fecri Ati Topluluğuna katıldı. 1911'de bu topluluktan ayrılarak Ziya Gökalp önderliğindeki Genç Kalemler çevresinde gelişen Millî Edebiyat akımına bağlandı. 1913'te Edirne'deki Bulgur zulmünün-dünyaya anlatmak için seçilen heyetin içindedir .
1912'de milliyetçilik akımının İstanbul'daki merkezi olan Türk Ocağı'na girdi.1912 yılında 766 sıra numarasıyla Türk Ocağına üye olmuş, yıllarca başkanlık yapmış, çok canlı çok ateşli hitabeleriyle, Türk Milliyetçiliğinin gür ve temiz sesi, tipik bir sembolü olmuştur. Aralıklarla toplam 34 yıl bu kurumda başkanlık yaptı (1912-1931, 1949-1959, 1961-1966). İstanbul'daki işgalci güçlere karşı düzenlenen açık hava toplantılarında hitabetin etkili örnekleri olarak gösterilen konuşmalar yaptı ve güçlü bir hatip olarak tanındı. Son Osmanlı Meclis-iMebusanı (1920) Antalya üyesi olarak seçildi; mecliste Misak-ı Milli lehine konuşmalar yaptı. Türk Ocağına büyük emeği geçen kuruculardan Yusuf Akçora şunları söyler: "Ocağın tarihinde fasıla yoktur. Türk Ocağı fasılasız hayatın en ziyade reisi Hamdullah Suphi Beye borçludur. Kendi hayat ve istikbalini Ocağa katmış olan Hamdullah Suphi Bey, enerjisi, fikir takibi, ruh aşinalığı ve işi zor bulunur tertibi sayesinde Türk Ocağını Milli Türk Devletinin kuruluşuna kadar getirebildi" Tanrıöver en büyük hizmetlerinden biri de Türk Ocağı binası yaptırmasıdır. Tamamen Ocaklıların ve halkın katkıları ile meydana getirilen bu bina, daha sonra Ocaklılardan alınmış, Devlet Resim ve Heykel Müzesi haline çevrilmiştir. Meclis-i Mebusan’ın işgal güçleri tarafından kapatılmasından sonra milli mücadeleye katılmak için Ankara’ya gitti. TBMM ilk döneminde meclise milletvekili olarak katıldı. İlk kabinede Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirildi, bu görevde bir yıl kaldı. Bakanlığı sırasında ulusal marş için güfte yarışması açıldı. M. Akif Ersoy "un yarışmaya katılması için çaba harcayan ve İstiklâl Marşı’nı etkili sesi ile meclis kürsüsünde okuyan Hamdullah Suphi idi.
II. ve III. T.B.M.M’de İstanbul milletvekili olarak TBMM'de yer aldı. 1925 yıllında ikinci kez Milli Eğitim Bakanı oldu. 4 Mart-19 Aralık 1925 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı’nı yürüttü. Siyasal bir güç niteliği kazanmaya başlayan kurum, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in 25 Mart 1931 tarihli gazetelerde yayımlanan talimatı üzerine 10 Nisan’da kendisini feshetti. Türk Ocakları’nın kapanmasının ardından 1931'de Bükreş Büyükelçiliği'ne atandı. 13 yıl sürdürdüğü Bükreş Büyükelçiliği sırasında Bükreş’te büyük bir Türk Mezarlığı yapılmasını ve Gagavuz kasaba ve köylerinde Türkçe eğitim yapan okullar açılmasını sağladı.
1954'te yine İstanbul milletvekili seçildi. 1957'de Hürriyet Hamdullah Suphi Tanrıöver'in konuşmalarından seçmeler 'Dağ Yolu' (1928-1931), yazıları da 'Günebakan' (1929) isimli kitaplarda toplandı. Edirnekapı Merkez Efendi Mezarlığı’na defnedildi.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Burhanettin BERKEN (1886-1953 / İstanbul)
Ord. Prof. Burhaneddin Berken, (d. 1886 İstanbul - ö. 1951 [1] veya 1953) Türk profesör, eğitimci ve bilim insanı.
Hendese-i Mülkiye'den 1908 yılında mezun olduktan sonra Paris'e giderek Ecole Nationale des Ponts et Chausséesten 1912 senesinde diploma almıştır. 1913 yılında Yüksek Mühendis Mektebi'ne muallim muavini oldu.1929 yılında müderrisliğe terfi ettirildi. 1946 senesinde de Ordinaryüs unvanını almıştır. Hidrolik alanında çalışmış ve Türkiye'de su laboratuvarlarının kurulmasında emeği geçmiştir. Ayrıca Yüksek Mühendis Mektebi'ne aralıksız olarak hizmet etmiştir.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Yusuf Behçet GÜÇER (1890-1952)
Galatasaray Lisesi 1904 mezunlarından olup iki kere ve toplam 22 yıl müdürlük, 25 yıldan fazla hocalık yapmış olan rahmetli 479 Yusuf Behçet Güçer lisenin efsane müdürlerindendir. Paris Sorbonne Üniversitesinde Coğrafya ve Tarih konularında yüksek tahsilini tamamlamıştır. Memuriyet hayatın çeşitli okullarda öğretmenlik ve müdürlük yaparak başlamış, 1924 yılında, 34 yaşında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Profesörlüğüne atanmıştır. Ayrıca Tarih kurulu üyeliğine ve üniversitedeki görevlerini muhafaza kaydıyla Galatasaray Lisesi müdürlüğüne getirilmiştir.1928 yılında bu görevlerine ek olarak İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğüne atanmıştır. Behçet bey 1929 senesi sonuna doğru boş olan Maraş milletvekilliğine seçilmiştir.1937-51 yılları arasında lisede coğrafya dersleri yanında fransızca tercüme dersleri de vermiştir. Behçet Bey disiplini ile ve Türk ve Fransız Hükümetleri nezdinde prestijli kişiliğiyle tanınmıştır.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir.
Nihat Reşat BELGER (1882-1961 / İstanbul)
Nihat Reşat Belger, Türkiye’de hidroklimatoloji eğitimini başlatan, Yalova Kaplıcalarını çağdaş bir kür merkezi olarak düzenleyen hekim ve siyaset adamıdır.
Ortaöğre¬nimini Üsküdar Paşakapısı Askeri Rüştiyesi ile Kuleli Askeri Tıbbiye İdadisinde yaptı. 1901’de Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’den (Askeri Tıbbiye) yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu.
Ertesi yıl bulaşıcı hastalıklarla ilgili araştırma yapması için Hindistan’ın Bombay kentine gönderildi. Orada yaklaşık bir buçuk yıl veba ve veba aşısı üzerinde çalıştı.
İstanbul’a dönünce Beyrut Askeri Hastanesi’ne atandı. Hakkında saraya bildirilince Avrupa’ya kaçıp Jön Türklere katılacağı yolunda bir jurnal verilmesi üzerine Beyrut’a varınca tutuklandı. Eczacı Hüseyin Hulki Bey’in yardımıyla Paris’e kaçtı. 1904’te Paris Tıp Fakültesi’ne girdi.
II. Meşrutiyet’in ilanı (1908) üzerine İstanbul’a döndü. Tekrar tutuklanabileceği yolunda dostu Talat Bey (Paşa) tarafından uyarılınca, 1913’te yeniden Paris’e kaçtı. 1916’da tıp fakültesindeki lisansüstü eğitimini tamamlayarak Contribution du diagnostic precoce du cancer de l’estomac (1916; Mide Kanserinin Erken Tanısına Katkı) başlıklı teziyle doktor unvanı aldı. 1. Dünya Savaşı nın sona ermesinden sonra 1918’de Türkiye’ye döndü ve Gureba-i Müslimin Hastanesi’nde kısa bir süre Dahiliye Kliniği şefliği yaptı. Yeniden Fransa’ya giderek 1919’da Paris’te bir haber alma bürosu kurdu ve Echo de l’Orient adlı bir dergi yayımlamaya başladı. Dergide I. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye konusundaki haksız hüküm ve kararların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan yazılar yazdı. 1921’de Ankara Hükümeti’nce hariciye vekili Bekir Sami Bey’in başkanlığında Londra Konferansı’na gönderilen kurulda müşavir olarak bulundu. Daha sonra Ankara Hükümeti’nin Paris’teki yan resmî temsilciliğine atandı. Hariciye vekili Yusuf Kemal Bey’in (Tengirşek) Londra görüşmelerine de müşavir olarak katıldı ve 1922’de hükümetin Londra temsilcisi oldu. Lozan Konferansında siyasi müşavir üye sıfatıyla bulundu. Antlaşmanın imzalanmasından sonra Türkiye’ye döndü.1936’da Türkiye’ye döndü. Atatürk tarafından Yalova Kaplıcaları işletme müdürlüğüne ve mütehassıs hekimliğine getirildi. Kaplıcanın her türlü tıbbi düzenlemesiyle görevlendirilen Nihat Reşat Belger, kaynaktan çıkan sıcak suların bentlenmesini sağladı ve modern tedavi yöntemlerinin uygulanmasını gerçekleştirdi. 1938’de Atatürk’ü muayene ederek hastalığına ilk kez siroz tanısı koydu.
Atatürk’ün vasiyeti uyarınca, 1938’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulan Hidroloji ve Klimatoloji Kürsüsü profesörlüğüne atandı. 1950’de İstanbul’dan milletvekili seçildi. Demokrat Parti’nin ilk kabinesinde kısa bir süre Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı yaptı (23 Mayıs – 20 Eylül 1950). 1950’de Kızılay Derneği başkanlığında, 1951’de de Kızılhaç Dernekleri Birliği başkan vekilliğinde bulundu. Çeşitli uluslararası hydro klimatoloji kongrelerine katıldı. 27 Mayıs 1960’tan sonra Kurucu Meclis üyesi oldu.
Nihat Reşat Belger, 1953’te Paris Tıp Akademisi’ne üye seçildi. Cenah İsmail Paşa ve Âkil Muhtar Özden’den sonra bu akademiye seçilen üçüncü Türk üye oldu. Mide-bağırsak hastalıkları, mide kanserinin erken tanısı, şeker hastalığında pankreas salgısı, kolit, bağırsak kanseri, ender görülen kemik hastalıkları konusundaki araştırma ve yayınlan nedeniyle 1957’de kendisine Sorbonne Üniversitesi tarafından onur doktoru unvanı verildi. Yalova Termal Kürü, Endikasyon ve Teknik (1938) ile Hydrologie ve Climatologie Medicale Kürsüsü Açış Dersi (1940) adlı yapıtları vardır.
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Ahmet Hamdi TANPINAR (1901-1961 / İstanbul)
Ahmet Hamdi Tanpınar, İstanbul'da Ravaz-i Maarif orta öğretimde, Sinop ve Siirt Liselerinde, Vefa, Kerkük ve Antalya sultanilerinde öğrenim gördü. Baytar mektebini bırakarak girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden 1923 yılında mezun oldu. Erzurum, Konya ve Ankara liseleriyle, Gazi Eğitim Enstitüsü ve Güzel Sanatlar Akademisi'nde edebiyat öğretmenliği yaptı, aynı akademide estetik ve sanat tarihi dersleri verdi (1932 - 1939). 1939 yılında İstanbul Üniversitesi'ne Yeni Türk Edebiyatı Profesörü olarak atandı.
Maraş Milletvekili olarak 1942-1946 yıllarında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bulundu. Bir süre Milli Eğitim Müfettişliği yaptıktan ve Güzel Sanatlar Akademisinde eski görevinde çalıştıktan sonra 1949 yılında İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne yeniden döndü ve ömrünün sonuna kadar aynı görevde çalıştı. Aşiyan Mezarlığına gömüldü.
- Şiir (Şiirler, 1961; Bütün Şiirleri adıyla genişletilmiş olarak 1976, yeni basım: YKY 1999)
- Hikâye (Abdullah Efendinin Rüyaları, 1943; Yaz Yağmuru, 1955; Hikâyeler, 1983, Dergâh Yay. 2002)
- Roman (Huzur, 1949, Dergâh Yay. 2004; Saatleri Ayarlama Enstitüsü, 1962, Dergâh Yay. 2004; Sahnenin Dışındakiler, 1973; Mahur Beste, 1975, Dergâh Yay. 2003; Aydaki Kadın, 1987)
- Deneme (Beş Şehir, 1946, Dergâh Yay. 2004; Yahya Kemal, 1967; Edebiyat Üzerine Makaleler, 1969; Yaşadığım Gibi, 1970)
- Monografi (XIX. Asır Türk Edebiyatı Tarihi, 1949)
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Hasan Hüsnü SAKA (1886-1960 / Trabzon )
Diplomasi Şubesini 1912 yılında bitirip, daha önceki işi Divân-ı Muhasebat (Sayıştay)’daki görevine başladı. Nisan 1915’de Maliye Bakanlığı Varidat Umum Müdürlüğü Temettü Vergisi Komisyonu 1inci Mümeyyizliğine tayin edildi. Ekim 1916’da Eskişehir Sancağı Bölge İktisat Müdürü oldu. 4 Eylül 1918 tarihinde Mülkiye Mektebi İktisat dersi hocalığını üstlendi.
Son Osmanlı Büyük Millet Meclisi’ne Trabzon Milletvekili olarak katıldı. İşgal kuvvetlerinin Meclis’i kapatması üzerine İaşe Umum Müdürlüğü Teftiş Heyeti Müdürü oldu. 1921 yılında Trabzon Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne katıldı. 3. İcra Vekilleri Heyeti’nde önce Maliye sonra da Ekonomi Bakanlığı yaptı. Bu dönemde çağdaş maliye ilkelerinin yerleşmesinde öncülük etmiştir. Lozan Konferans Heyetinde Ekonomik ve Mali konularda ikinci başkanlardan biri olarak görev yaptı ve anlaşmaya üçüncü sırada imza attı. 1. İnönü Hükûmetinde İktisat, 2. İnönü Hükûmetinde Ticaret ve 3. İnönü Hükûmetinde bir süre Maliye Bakanlığı yaptı. 1926 tarihinde istifa ederek görevinden ayrıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilliğine seçildi. Bu görevini 3, 4 ve 5. dönemlerde de korudu. 1 Kasım 1935 tarihinde Başkan Vekilliğinden ayrıldı ve 24 Ekim 1936’dan 1941 yılına kadar İstanbul’dan Ankara’ya nakledilen Siyasal Bilgiler Okulu’nun Genel İktisat Profesörlüğünü üstlendi.
6-8. dönemlerde de Trabzon Milletvekili seçilerek 2. Saraçoğlu Hükûmetinde Dışişleri Bakanlığı’na getirildi. İkinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bütçenin açık vermeye başladığı, şeker ve kâğıt sıkıntısının en üst sınıra çıktığı ve ortamın gerginleştiği bir dönemde; İsmet İnönü 12 Temmuz Bildirgesi doğrultusunda Başbakanlık yapacak kişi olarak Hasan Saka’yı uygun gördü. Hasan Saka, Başbakanlıktan ayrılınca Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Grubu Başkan Vekilliğine seçildi. 1954 seçimleriyle politikadan ayrıldı.
Başbakanı Olduğu Hükûmetler ve Görev Zamanları
16. T.C. Hükûmeti 10.09.1947 10.06.1948
17. T.C. Hükûmeti 10.06.1948 16.01.1949
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
İsmail Nihat ERİM (1919-1980 / Kocaeli )
Nihat Erim, 1971-1972 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’dır.
İsmail Nihat Erim, 1912 yılında Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde doğdu. Aslen Posof, Ardahan Erim köyündendir. Soyadını da oradan almıştır. Orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1936 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1936-1939 arasında Paris Hukuk Fakültesi’nde doktora yaptı.
1939’da doçent olarak Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kamu hukuku öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1941’de profesörlüğe yükseldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki kamu hukuku derslerine ek olarak Siyasal Bilgiler Fakültesinde Devletler Hukuku dersleri verdi. 1943′te Dışişleri Bakanlığı Hukuk Danışmanlığı görevini yürüttü. 1945′te San Francisco’da Birleşmiş Milletlerin kuruluş konferansına katılan Türk delegeleri içinde yer aldı. 1959-1961 arasında BM Uluslararası Hukuk Komisyonu üyesi olarak görev aldı.1946 Seçimlerinde Kocaeli’nden bağımsız milletvekili seçildi. Kısa süre sonra CHP’ye girdi. 1948-1950 arasında Bayındır Bakanlık yardımcılığı yaptı. 1950′de CHP muhalefete düşünce partinin organı olan Ulus gazetesinde yayın danışmanı ve başyazar olarak görevlendirildi. Yeni Ulus ve Halkçı gazetesini çıkarttı. Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasının hazırlanışında görev aldı. 1961’de milletvekili olarak tekrar TBMM’ye girdi. Aynı yıl seçildiği Avrupa İnsan Hakları Komisyonu üyeliği 1962′ye kadar sürdü. 1971’de kurduğu partiler üstü Birinci Erim Hükümeti kurdu. Daha sonra yeniden hükümeti kurmakla görevlendirildi; kurduğu 34. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti İkinci Erim Hükümeti olarak görev yaptı 1977’ye kadar Cumhuriyet Senatosu’nda kontenjan senatörü olarak görev yaptı.
19 Temmuz 1980’de İstanbul Dragosda evinin yakınındaki bir deniz kulübünde Dev-Sol militanları tarafından silahlı saldırı sonucu öldürüldü.Türkiye, bir Başbakanını teröre kurban verdi, ancak kanlı zincirin ucunu tutanlara, eylemi gerçekleştirenler yakalandığı halde ulaşamadı.
Kitapları :
1939 – Le Positivisme Juridique et le Droit Internatonal (Hukuk Pozitivizmi ve Devletler Hukuk Pozitivizmi ve Devletler Hukuku)
1953 – Siyasi Tarih ve Devletlerarası Hukuk Metinleri
1975 – Kıbrıs (1956-1965 Kıbrıs Anılan ve Gözlemleri)
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Tahsin BANGUOĞLU (1904-1989 / Drama )
Hasan Tahsin Banguoğlu, II. Meşrutiyet’in ilanından dört sene önce, 1904'te Drama’da doğdu. Sekiz yaşındayken Balkan Harbi’nin facialarına tanık oldu ve ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. İlk ve orta öğrenimlerini Drama, Balıkesir ve İstanbul’da tamamladıktan sonra eğitimine İstanbul Erkek Lisesi’nde devam etti. Buradan mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesine girdi. Bu tarihlerde aynı zamanda Vakit ve Hız gazetelerinde ve bir mizah dergisi olan Cem’de "B.T.", "Banguoğlu Tahsin" ve "Penguen" takma adlarıyla yazılar yazıyordu. 1930 yılında İstanbul Darülfünun Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi.
1930-1932 yılları arasında Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü'nde ilk hocalık deneyimini yaşadı. 1932 yılında eğitimine devam etmek üzere Almanya’ya gitti. 1932-1936 yılları arasında Berlin Üniversitesi'nde ve Breslau Üniversitesi'nde Osmanlı Türkçesi üzerine doktora çalışmasını yaptı. Döndüğü yıl Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde Türk dili doçenti olarak tayin edilip dersler vermeye başladı. Aynı dönemde Ankara’da yeni açılan Devlet Konservatuarı’nda fonetik dersleri veriyordu.
Bu yıllarda Türk dilinin sadeleştirilmesi hareketinde etkin rol oynadı. 1940 yılında, dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel, Banguoğlu’ndan Türkçe'nin grameri ile ilgili bir "kılavuz kitap" yazmasını istedi. Bu kitap "Ana Hatlarıyla Türk Grameri" adıyla basıldı. 1940-1941 ders yılında okullarda yeniden başlatılacak olan gramer müfredatına esas alındı. Bu kitabın temeli "Yeni Türk Grameri" kavramı üzerine kurulmuştu. 1941-1943’te dil konusunda yazdığı diğer yazıları ise Ülkü dergisinde ve Ulus gazetesinde yayımlandı. Bunlar, "Dil Bahisleri" adı altında toplanarak, daha sonraki makalelerinin de ilavesiyle tekrar basıldı. Yaşamı boyunca Türk dil devriminin "Güzel Türkçe, Doğru Türkçe" ilkesine dayandırılması gerektiğini savundu. Banguoğlu 1943'te kendi ifadesiyle "Bingöl milletvekilliğine atandı". 1946’dan 1948’e kadar Halk Evleri’nin başkanlığını üstlendi. 1948-1950 yılları arasında II. Hasan Saka ve Şemsettin Günaltay kabinelerinde Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. Aynı dönemde Türk Dil Kurumu’nun tabii başkanı oldu. Daha sonra siyasi hayata 11 yıl ara verdi.
1955-1959 yılları arasında Londra Üniversitesi'nde karşılaştırmalı Türk dilleri dersi verdi. 1959 yılında ikinci kitabı olan "Türk Grameri I - Sesbilgisi" yayımlandı. Ankara Üniversitesi İlahiyat ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat fakültelerinde öğretim üyeliğini sürdürdü. Edirne senatörü seçildi. Cumhuriyet Senatosu Edirne Üyeliği devam etti. 1960-1963 yıllarında ikinci kez Türk Dil Kurumu'nun, 1963-1966 yıllarında da gene ikinci kez Halkevlerinin başkanlığı görevinde bulundu. "Bağımsız" senatör olarak görevine devam etti. 1974 yılında, en önemli eseri olan "Türkçenin Grameri" kitabı yayımlandı. Banguoğlu Türkçenin gramerini bilimsel metoda dayanarak anlatan ilk Türk bilim adamı olarak tanındı. 1979’da "Ana Hatlarıyla Türk Grameri ikinci baskısı yapıldı. Banguoğlu bu dönemde fikrî çalışmalarına da devam etti. Çeşitli dernek ve kuruluşlarda faaliyet gösterdi, konuşmalar yaptı, yazılar yazdı. 1984’te "Kendimize Geleceğiz" adlı kitabı basıldı.
Yapıtları:
- Altosmanische Sprachstudien zu Süheyl ü Nevbahar [doktora tezi] (Breslau, 1938)
- Ana Hatlarıyle Türk Grameri: Kılavuz Kitap (İstanbul, 1940) - Dil Bahisleri I (İstanbul, 1941)
- Dil Bahisleri II (İstanbul, 1942) - Devlet Dili Türkçe Üzerine (Ankara,1945)
- Türk Grameri I: Sesbilgisi (Ankara, 1959) - Türkçenin Grameri (İstanbul, 1974)
- Kendimize Geleceğiz (İstanbul, 1986) - Dil Bahisleri (İstanbul, 1986)
TFKD kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyelerindendir
Ali Fuat Cebesoy (1882-1968 / İstanbul)
İlk öğretimini Erzincan’da orta öğretimini Saint Joseph Lisesi’nde yaptı. Harp Okul’unda Mustafa Kemal ile aynı sınıfta okudu. Harp Akademi’sinde okul birincisi olarak mezun oldu. Roma Askeri Ateşeliğiyaptı. Kuvvayı Milliye komutanı Ali Fuat Paşa Moskova Antlaşmasını imzalayan kişi oldu. Millet vekiliği yaptı. Bayındırlk Bakanı yaptı. 1948 yılında TBMM başkanlığına getirildi. Şair Nazım Hikmet’in dayısı olan Ali Fuat Cebesoy ‘a ait fotoğraf,dokumanlar,kişisel eşyaları Geyve’de müzede sergilenmektedir.
Türk Fransız Kültür Derneği Kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu Üyelerindendir.
Behiç Erkin( 1876-1961 / İstanbul)
Harp okulu ve Harp Akademisi mezunudur. Selanikte 3.Ordu komutanlığına atanarak Mustafa Kemal Atatürk ile tanışmıştır.İstanbula görevlendirilmiş, Çanakkalede savaşmıştır.Liman von Sander Alman İmparatoruna Behiç beye 1. Dereceden Demir Haç Madalyası verilmesini Alman İmparatoru kabul etmiştir.
Azerbeycan’ın Düzenli ordu ve jandarmasını kurmuştur. Sonra Anadoluya gitmiş ve Mustafa Kemal Atatürk kendisine demiryolları ilgili görev vermiştir.Türk Demiryolculuğu Sekrörünün Babası ünvanını almıştır. İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. Bayındırlık bakanlığı sırasında demiryollarını millileştirmesinde işletme lisansını Fransızcadan Türkçeye çevirmiş, Demiryolları Müzesini kurmuştur. Mühendis Mektebi’ne(İstanbul Teknik Üniversitesi olan) özerklik vermesi,üniversite derslerini Türkçeleştirmesi Milli İstihbaratTeşkilatı’nın fikir babalığından sonra M.İ.T. ‘i Mustafa Kemal Atatürk ile kurmuştur.Emekli sandığının kurulmaında Behiç bayin imzası vardır. ”Her şart altında kendi doğru kararınıverebilen, müstakil fikirli“ anlamına gelen Erkin soyadını Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Budapeşte Büyükelçiği, Paris Büyük elçiliği yapmiştir. 2. Dünya savaşında Fransa nazi işgaline uğramıştır. Yahudilerin işlerinden çıkarıldığı, paralarına el konulduğu,toplama kamplarına gönderildiğigünlerde 1.dereceden Demir Haç madalyasının gücüylehayatlar kurtarmayı başarmıştır. Bu kanunları Yahudilere tatbik edemezsiniz. Çünkü benim ülkemdedin, dil, ırk ayırımı yoktur diyerek arkadaş Selahattin Ülkümen, Necdet Kent, Namık Kemal Yolga ve diğer arkadaşlarıyla, üzerlerinde ay - yıldız astırdığı “Büyükelçinin Vagonları “20000 ‘e yakın Türk ve Türk olmayan Yahudiye pasaport vermiş hayatlarını kurtarmış Türkiyeye göndermeyi başarmıştır. Yahudi asıllı Fransız eski başbakanı Léon Blum’un talebi üzerine oğlunu arkadaşları ile temerküz kampından kurtarmıştır. Başbakan Léon’un teşekkür mektunu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya içindeki, İnkilap Müzesinde saklanmaktadır.Fransız Hükümeti kendisini 1.dereceden Légion d’Honneur madalyası vererek ödüllendirmiştir.
TFKD Kurucularından ve ilk Yönetim Kurulu üyesidir.